maanantai 7. marraskuuta 2016

Hius ja hiuksen rakenne

 Hius on muodostunut keratiinista, sarveistuneista, kuolleista soluista. Hiuksen elävä osa on ihon alla. Keratinisoitunut ihonpäällimmäinen osa on materiaalia, jonka parissa parturi-kampaaja työskentelee lyhentämällä, muokkaamalla hiuksen muotoa sekä ulkonäköä. Hiuksen hienorakenteen tuntemuksen avulla voidaan ymmärtää kemiallisten käsittelyjen vaikutukset hiuksen rakenteeseen. Ihmisellä kasvaa keskimäärin 100 000 hiuskarvaa.


Hiuksen keratinisoituminen

Hius koostuu keratiinista eli kuolleista ja kovettuneista soluista. Hiuskarva muodostuu ja kasvaa karvatupen, follikkelin, suojaamana. Karvatuppi kulkee dermiksestä epidermiksen läpi ihon pintaan. Se on 3-5mm pitkä, kalvojen muodostama pussi, jonka  seinämät muodostuvat epiteeli ja sidekudoksesta, johon talirauhanen ja karvakohottajalihas ovat liittyneinä. Karvatupen pohjaosaa nimitetään hiusnystyksi eli hiuspapillaksi, josta hius syntyy jatkuvan solunjakautumisen seurauksena. Hiusnystyn pinta on muodostunut epidermiksen tyvisolukerroksen solujen kaltaisesta solukosta. Hiusnystyn sisällä on hiussuonisto, joka kuljettaa ravinteikasta ja hapekasta verta soluille. Hauraat ja pehmeät Henlen ja Huxleyn kalvot ympäröivät hiusnystyä suojaten hiusjuurta.

Hiuksen pehmeät ja pyöreät alkusolut muodostavat hiusnystyn hiuksen pinnalla sekä hiusjuuressa (bulbi). Hiusnysty tuottaa koko ajan uutta solukkoa, joka työntää jakaantuvaa solukkoa ylöspäin hiussipuliin (bulbi). Solut litistyvät, menettävät tumansa ja muuttuvat pitkulaisiksi. Karva alkaa muodostua hiussipulissa. Sen mukaan, missä kohdin hiusnystyä solu on syntynyt, se muuttuu pitkulaiseksi ja kovaksi kuitusoluksi tai levymäiseksi pintasolukoksi. Tätä prosessia kutsutaan sarveistumiseksi eli keratinisoitumiseksi.


Hiuksen rakennusaineet

Hius on keratiinia eli sarveistuneista soluista muodostunutta kuitumaista ainetta. Soluväliaine eli hyaliini pitää keratiinisolut kiinni toisissaan ja
 sitoo vettä hiukseen

Hiuksen alkuaineet ovat: Hiili vety, happi, typpi ja rikki

Keratiini sisältää: proteiinia, rikkipitoista aminohappoa eli kysteiiniä, pigmenttihiukkasia eli melaniinia, rasva-aineita, suoloja ja mineraaleja.

Keratiini: on kovaa ja kiinteää, veteen liukenematonta, imee vettä itseensä, jonka vaikutuksesta turpoaa ja pehmenee. Alkalinen aine liuottaa keratiinia.

Hiuksen elinkaari

kuvan linkki





1. Kasvuvaihe (anageeninen vaihe) Hiuksen kasvuvaihe kestää 2-6 vuotta, mutta lyhenee ihmisen ikääntyessä. Solut jakaantuvat ja työntävät keratinisoituvia soluja karvatupessa ylöspäin. Uusi hius kasvaa noin 1 cm joka kuukausi. Nuorilla hiukset voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi. Hiuksen kasvu on myös rotuominaisuus, esimerkiksi aasialaisilla ihmisillä hiuksen voivat kasvaa lähes kahteen metriin. Normaalisti kasvuvaiheessa on 85-90% hiuksista.



   2.Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe)   Siirtymä vaihe kestää noin 2 viikkoa, jonka aikana kasvu loppuu solujen jakaantumisen myötä. Karvatuppi supistuu ja hius irtaantuu sille tärkeistä verisuonista ja ravinnonlähteistä. Hius ei vielä irtoa hiuspohjasta ilman mekaanista rasitusta. 1-3 viikkoa kestävässä siirtymävaiheessa on noin 1% hiuksista.



3.Lepovaihe (telogeenivaihe) Lepovaihe kestää 2-4 kuukautta. Sen aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Lepovaiheen loppupuolella hiusnystystä kehittyy uusi hius ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa. Lepovaiheessa on yhtäaikaisesti noin 10-15% hiuksista.





























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti